{ "title": "Ağaç Dokusu", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/Agac-Dokusu-99.jpg", "date": "21.01.2024 22:47:24", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Ağaç Dokusu; Bir ağacın gerçekten canlı olan biricik kısmı, kabuğun altında ve odunun yüzeyinde olan ince hücre tabakasıdır, bu ince hücre tabakası ise doku tabakası ya da ağaç dokusu olarak adlandırılır. Bitkilerde görülen çeşitlilik; bitki büyümesindeki farklılıklar dışında ağaç dokusunu oluşturan hücrelerin belirli organ ve dokularda farklı işlevler görerek yapılarında farklılıklar meydana getirmesi ile oluşmaktadır. Dokuların gelişimini sağlayan en önemli etkenlerden biri sudur. Bütün canlı varlıklar gibi ağacın da dokularının arasında devamlı bir su dolaşımı olur. Bu su dolaşımı dokuların gelişimi, bölünmesi ve ağacın sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için gerekli alt yapıyı oluşturur.

Ağaç dokusunu oluşturan hücreler biyolojik olarak ikincil bölünür dokular olarak sınıflandırılırlar. İkincil bölünür dokular, yeniden bölünme özelliği gösteren Parankima hücrelerden meydana gelmektedir. Kök ve gövdeyi kuşatan hücre grupları bölünerek enine büyümeyi sağlar. Ağaç dokusu içerisinde yer alan 3 doku sistemi bulunur, bunlar temel doku sistemi, iletim doku sistemi ve örtü doku sistemidir.

Temel doku sistemi; Bitkinin metabolik faaliyetlerinden sorumlu sistemdir. Çift çeneklilerde bitkinin 'öz' adı verilen merkezi bölümünde yer alır.

İletim doku sistemi; Dokular arasında madde alışverişi, birbirleri ile temas halinde bulunan hücreler arasında ozmos ve difüzyon gibi işlevleri yerine getirir. İletim dokusu bitki ne kadar büyürse büyüsün, kökün en dış kısmından en tepeki en yeni yaprağa kadar bütün hücrelerin iletişim halinde olmasını sağlar.

Örtü doku sistemi; Bitkiyi aşırı su kaybı, mekanik etkiler ve böcek saldırıları gibi dış etkenlerden korur. Bitkinin derisi olarak kabul edilen bu sistem Edipermis ve Periderm hücre tabakalarından oluşur.

Ağaç dokusu özellikleri; İkincil bölünür dokular arasında sınıflandırılan ağaç dokusu çift çenekli, çok yıllık ve açık tohumlu bitkilerin kök ve gövdelerinde bulunur. Mevsimlik bitkiler ile tek çenekli bitkilerin ağaç dokusu oluşmaz. İç ve dış ağaç dokusu olmak üzere ikiye ayrılırlar.
" } ] }