{ "title": "Ayakta Doku Zedelenmesi", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/ayakta-doku-zedelenmesi.jpg", "date": "21.01.2024 00:15:21", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Ayakta Doku Zedelenmesi, Bedenimizin yükünü ayakta durduğumuz sürece üzerinde hisseden ayaklarımızda zorlanma ve yıpranmaya bağlı doku zedelenmesi meydana gelir. Özellikle aktif yaşamın içinde olan insanlarımız da meydana gelen doku zedelenmesi; ayak bileği ve ayaklar da bulunan tendon, bağ, kıkırdak ve kas gibi dokularda ezilme, morarma, yırtılma ve burkulma olarak dokuların katlanamayacağı ve esneme kapasitesinin üzerinde aşırı yük binmesi sonucu ortaya çıkar. Ayak doku zedelenmesi sporcular da daha fazla görülmektedir, fakat günlük yaşantımızda sık sık karşılaştığımız durumdur. Toplumun yüzde 90 ayak bileğinde ve ayağın diğer yerlerinde doku zedelenmesi ortaya çıkar.

Ayakta doku zedelenmesi belirtileri nelerdir?

Ayakta meydana gelen doku hasarı ayağın darbe gören yerine ve şiddetine göre değişkenlik gösterir.
Ayağın maruz kaldığı etkinin şiddetine göre ayak zedelenmeleri sınıflandırılır. Bunlar; Hafif, orta ve şiddetli zedelenmeler şeklindedir.

Hafif dereceli ayak doku zedelenmelerde, ayağın kimi yerlerinde bulunan lif veya bağlar yırtılmıştır. Zedelenen bölgede ağrı duyulur ve şişer. Ayakta meydana gelen hafif doku zedelenmelerin de çoğunlukla güç ve fonksiyon kaybı yaşanmaz.

Orta dereceli ayak dokusu zedelenmelerinde, kas, lif ve bağ dokuları birçok yerden yırtılması ile ortaya çıkar. Fonksiyon kaybı bu durumun en belirgin özelliğidir. Bunun yanı sıra ağrı, şişlik görülür.

Şiddetli derecedeki ayak dokusu zedelenmelerinde ise; Ayak ve ayak bileğinde bulunan yumuşak dokuların hepsinde meydana gelen yırtık, ezilme ve bozulmalar, hasarın derecesini ortaya koyar, dokular tamamen yırtılmıştır. Bu hasar derecesinde cerrahi müdahale edilmesi gerekir. Aksi durumda gelecekte kalıcı fonksiyon ve hareket kayıpları meydana gelebilir.

Ayakta meydana gelen yumuşak doku zedelenmesi neden olur?

Genellikle ayakta doku zedelenmesinin iki nedeni vardır, Bunlardan ilki doğrudan etki ile ayak dokusu zedelenmesidir, bu etki kesici, delici, yaralayıcı, bereleyici ve hasar verebilen benzer cisimler ile vücutta travma ortaya çıkarması ile oluşur. İkinci etki ise; Direkt etkidir, direkt etkiye bağlı ayak ve ayak bileğinin esneme kapasitesinin üstüne çıkarak esnetme ve zorlamanın tekrarı ile ortaya çıkar.

En sık karşılaşılan ayak doku zedelenmesi neden olur?

Yüksek bir yerden düşmek, aniden koşmak, depar atmak, başka biri ile çarpışmak veya başka bir yere çarpmak, aniden dönüş yapmak, kontrolsüz hareket etmek, trafik kazaları, ev kazaları, aşırı kilo, ısınmadan antrenör olmadan egzersiz yapmak, uzun ve yorucu koşular yapmak, sürekli aşırı egzersizler ayakta doku zedelenmesinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Ayakta doku zedelenmesinin tedavisi nasıl yapılır?
" } ] }