{ "title": "Ayakta Yumuşak Doku Zedelenmesi", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/ayakta-yumusak-doku-zedelenmesi.jpg", "date": "19.01.2024 20:04:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ayakta yumuşak doku zedelenmesi, aktif yaşamda ayaktaki yumuşak dokulara tolere edilebilecek orandan fazla yüklenme olduğunda meydana gelir. Bunun sonucunda oluşan burkulma kişiyi oldukça rahatsız eder. En fazla etkilenen yumuşak dokular ayak bileğindeki lateral yerleşimdeki ligamentlerdir. Ayak burkulması toplumda sıkça görülen ciddi bir sorundur. Daha çok spor aktiviteleri sonucunda ortaya çıkar. Fazla ciddi olmadığında, şişkinlik ve morlukla kendini gösteren yumuşak doku zedelenmesi, dinlenmeyle birkaç gün içinde iyileşir.

Ayakta yumuşak doku zedelenmesi neden olur?

Bu sorun genellikle hatalı bir hareketle aniden oluşan durumlarda ya da uzun süreli yapılan işlemlerde ayaktaki gerilme sonucunda ortaya çıkabilir. Ayaktaki bağ lifleri elastik özellikte olduğundan, aniden fazla oranda zorlandıklarında, travmalarda, kazalarda burkulma sorunu yaşanır. Bu durumda liflerde ve küçük damarlarda kopma olursa, eklem ağrısı, morarma, şişlik gibi etkiler olur. Sürekli hareket halinde olan ayaklar, taşıdıkları yükün etkisiyle böyle yumuşak doku zedelenmesine her zaman maruz kalabilir.

Ayakta yumuşak doku zedelenmesi belirtileri nelerdir?

Ayaktaki yumuşak doku zedelenmesiyle meydana gelen hasarla, bölgede iltihaplanma başlar. Ayakta şişme, kızarma, ağrı ve ateş yükselmesi gibi belirtiler oluşur. Bunların şiddeti yumuşak doku zedelenmesinin ne kadar fazla olduğunu belirler. Hasarlanan bölgedeki sinir liflerinin aldığı hasar nispetinde ağrı fazla olur. Dokulardan yayılan zehirli maddelerde sinirlerin zarar görmesine neden olur. Kan akışı hızlanır, sinir uçlarında baskı oluşur. Bu etki ağrının olmasını sağlar. Damarlarda zedelenme oluştuysa, ayakta kızarıklık meydana gelir. Çünkü damarlar bölgenin iyileşmesi için genişlemiştir.

Ayakta yumuşak doku zedelenmesi tedavisi nasıl yapılır?

Yumuşak doku zedelenmesinin şiddetine bağlı olarak hastaya farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Hafif derecedeki zedelenmelerde ayağın bir süre dinlendirilmesi tedaviyi sağlayacaktır. Bu tedavi evde rahatlıkla uygulanabilir. Bölgeye soğuk uygulaması yapılması da etkileri hafifletecektir. Bu özellikle şişkinliğe neden olan damar genişlemesini iyileştirir. Soğuk kan akımını yavaşlatacağından, bu etkiyle ortaya çıkan ağrıyı ve şişkinliği de azaltır. Ayaktaki sinir uçlarında oluşabilecek sıvı birikiminin engellenmesi amacıyla da bandajlama yapılır. Ancak bandajın sıkı yapılmaması gerekir. Bu basıncın artmasına yol açar.

Ayakta yumuşak doku zedelenmesinde oluşan hasarın miktarına göre, kişinin yatarak dinlenmesi de faydalı olur. Bölgeye yumuşak masaj yapılması iyileştirmeyi hızlandırır. Şiddetli zedelenmelerde ise cerrahi girişime ihtiyaç duyulabilir. Yapılan tetkikler soncunda, hasar tespiti belirlenerek bağlardaki kopma, yırtık gibi sorunlar ameliyatla giderilir. Ağrılar için ağrı kesici ilaç kullanımı sadece kişiyi rahatlama amacı taşır. Tedavide etkisi olmaz. Her geçen gün zedelenmenin etkisi hızlı bir iyileşme gösterecektir. Bu durumda hastalar fazla zorlamadan hareketlere de başlayabilirler. Ancak etkisi uzun süren yumuşak doku zedelenmesi ihmal edilmeden Uzman bir doktora gösterilmelidir. Bu kemik kırığı, kıkırdak kırığı gibi ciddi sorunları işaret edebilir. Bunun röntgen, MR gibi tetkiklerle tespit edilmesi ve bu süreçte ayağın üzerine basılmaması gerekir.
" } ] }