{ "title": "Bağ Doku Hücreleri", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/Bag-Doku-Hucreleri-53.jpg", "date": "20.01.2024 14:36:00", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Bağ Doku Hücreleri, Bağ dokuları, dokular arasında bulunan alanları dolduran en temel dokularımızdır. Bu doku hücreler arası boşlukları doldurup, hücreleri birbirine bağlamaktadır. Bağ dokuları vücudumuzun şeklinin verilmesinden ve vücudun bakımından sorumlu olan dokulardır. Bağ dokuları mekanik bir görev üstlenmiş, hücreleri ve organları birbirine bağlayarak ayrıca matriks oluşturarak vücudu desteklemektedirler. Vücuda giren enfeksiyona karşı koruma sağlayıp, vücutta herhangi bir hasar olması durumunda onarımı bağ dokuları üstlenmektedir.

Bağ dokuları üç bileşenden oluşurlar, bunlar
Hücrelerin oluşturduğu diğer dokulardan farkı bağ dokusunun ana bileşeninin hücre dışı madde olma özelliğidir. Hücre dışı madde ise şekilsiz bir temel madde, protein lifleri ve doku sıvısının bileşenlerinden oluşmaktadır. Bağ dokusunda yer alan moleküller, yapısal fonksiyonlarının yanı sıra, hücre çoğalmasını ve de hücre farklılaşmasını kontrol etmekte olan, hormonlara yönelik bir depo oluşturma özelliğine de sahiptirler. Bunun yanında matriksi hücrelerle kan arasında besin ve metabolik atıkların değiş tokuşunu sağlamakl ile görevli bir dokudur.

Bağ doku hücreleri; Bazı bağ dokusuna ait olan hücreler yerel olarak çoğalırlar. Bu şekilde çoğalan hücreler bağ dokusu içerisinde kalır. Lökositler gibi başka bazı hücreler diğer kısımlardan gelerek geçici olarak yerleşim göstermektedir. Bağ doku, epitel dokunun altında yer alır. Bu doku hücreler arası madde olan, intraselular madde ve zemin maddesi ayrıca da matriks ve fibroblaslardan, bağ dokusu hücrelerinden oluşmaktadır. Fibroblaslar bağ dokusunda en fazla bulunan hücrelerdir. Bağ dokusunu oluşturan hücre olan zemin maddesi ve fibroblaslar vücutta değişik şekillerde yani gevşek ya da sıkı yerleşimlerine göre sınıflara ayrılırlar. Bu sınıflama şöyle olmaktadır;

Embriyonik bağ dokusu
Erişkin bağ dokusu genel bağ doku
Erişkin bağ doku özel bağ doku
" } ] }