{ "title": "Bağ Dokusu Hastalıkları", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/Bag-Dokusu-Hastaliklari-35.gif", "date": "21.01.2024 01:15:45", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "
Bağ Dokusu Hastalıkları, çok nadir görülen rahatsızlıklardan biridir. Tıbbi olarak adı \"Skleroderma\"dır. Bu rahatsızlığın meydana geldiği kişilerde kolajen adı verilen lif bezleri bir proteinin anormal derecede üretilmesi nedeniyle bozulur. Vücutta oluşan fazla protein nedeniyle ciddi rahatsızlıklar meydana gelir. Bu rahatsızlıklar deride, kemiklerde ve cilt üzerinde bariz belli olur. Bazı kişilerde belirtiler o kadar fazladır ki doktor herhangi bir tahlil yapmadan direk hastalığı teşhis edebilmektedir. İnsanlardaki bağışıklık sisteminin anormal şeklide tepki vermesi ile de bağ dokusu hastalıkları meydana gelir. Bağ dokusu hastalıkları kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bazı insanlarda rahatsızlık birden ortaya çıkarken bazılarında ise yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Hastalığın gelişimi ne kadar yavaş olursa tedavisi de o kadar erken olacaktır. Rahatsızlık en geç iki ay içinde ortaya çıkar, İlk olarak deride meydana gelen değişikliklerle kendini gösterir.

Bağ dokusu hastalıkları belirtileri nelerdir?
Bağ dokusu hastalıklarının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre rahatsızlığın bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir hastalık olduğu tespit edilmiştir. Bağ dokusunun yüksek miktarda kolajen biriktirmesi yüzünden meydana gelir. Tedavi edilmez ise çok ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Hastaların el ve ayaklarında his kaybı oluşmasına neden olur. Bu duruma gelmiş bir hastanın da hayati kesinlikle tehlikeye girmiş demektir. Rahatsızlığın son aşamasında kişilerde yutmada zorlanma ve yemek yiyememe gibi durumlar söz konusu olmaktadır.

Bağ dokusu hastalıkları tedavisi nasıl yapılır?

Genel olarak ağrı ve iltihaplanmayı azaltmayı sağlayacak ilaçlar hastalığın kontrol altına alınmasını sağlar. Hastalığın tedavisinde mesleğe göre de bir tedavi planı yapılır. Tedavi planını uygulamak ve takip etmek gerekir. Hastalığın tekrar nüks etmemesinde ve başa dönmemesi için çok önemlidir.

" } ] }