{ "title": "Bitkisel Dokular", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/bitkisel-dokular.jpg", "date": "20.01.2024 19:51:25", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Bitkisel Doku, Belli bir işi yerine getirmek için farklı dokuların bir araya gelerek oluşturduğu hücre topluluğuna doku denir. Dokular canlıların vücudunda önemli bir yere sahiptir Vücudun yapısına göre farklı dokular bulunur. Dokular kendi aralarında ikiye ayrılır. Hayvansal dokular ve bitkisel dokular olmak üzere ikiye ayrılır. Vücutta bulunan dokuların görevleri farklıdır. Bitkisel dokularda kendi arasında meristem ve değişmez dokular olmak üzere ikiye ayrılır. Bitkisel dokular insan vücudunda genelde iç organlarda görev alırlar.

Meristem doku
Birincil meristem: Bitki canlı olduğu sürece sürekli bölünür ve bitkinin kök uçlarında, gövde ve dal gibi yerlerinde bulunur. Gövde de büyümeye, dallarda koruyucu bir yapıya ve kök uçlarında ise kaliptra ile örtülüdür. Bitkinin enine değil de boyuna uzamasına sebep olur.

İkincil meristem: Bitkinin enine kalınlaşmasını sağlar. Bitkinin ilk oluşmasından beri sürekli bölünme yapısına sahip değildir. Bitki oluştuktan bir süre sonra bölünme yapısında sahip olur. Bitkide bulunan yaş halkaları bu dokuda meydana gelir.

Değişmez doku;
Koruyucu doku: Adı üzerinde bitkileri dış etkilere karşı korur ve bitkinin su kaybının önler. Hücreleri çok sık bir şekilde dizilmiştir ve klorofilsiz bir dokusu vardır. Koruyucu dokuda kendi arasında epidermis, stoma ve periderm olmak üzere üçe ayrılır.

İletim doku: Bitkilerde bulunan iletimleri yani maddelerin taşınmasını sağlar. İletim dokuda kendi arasında odun borusu ve soymuk borusu diye ikiye ayrılır.

Parankima doku: Bitkilerde bulunan doku ve organların arasını doldurur. Parankima dokusunun yapısı meristem dokuya benzer. Parankima dokusu da kendi arasında Özümleme parankiması, havalandırma parankiması, depo parankiması ve iletim parankiması olmak üzere dörde ayrılır.

Destek doku: Bitkiye hep destek veren bir dokudur. Çok uzun süre yaşayan bitkiler destek doku sayesinde olur ve bitki için gerekli bir dokudur. Destek dokuda kendi arasında pek doku ve sert doku olmak üzere ikiye ayrılır.

Salgı doku: Salgı yapan hücrelerde oluşur. Çiçekte bulunan bal özün sayesinde tozlaşmaya sebep olur.

" } ] }