{ "title": "Destek Doku", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/destek-doku.jpg", "date": "21.01.2024 13:21:28", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "
Destek Doku, Bitkilerde destek doku, bitkilerin canlılıklarını devam ettirebilmeleri için, sahip oldukları yapıyı korumaları adına, dıştan gelen etkenlere karşı bir dirayet göstermek zorundadırlar. Şayet bu şekilde olmasaydı, bitkiler küçük bir hava akımı sebebiyle yıkılabilirdi. Bitkilerin şekillerini koruyabilmeleri, dış etkilere karşı dayanıklı hale gelmeleri destek dokular ile mümkün olur. Otsu ve gelişmekte olan bitkilerde dayanıklılık hücrelerin turgor durumu ile gerçekleşir. Çok senelik bitkilerde ise bu dayanıklılık, çeperleri fazla kalınlaşmış destek doku hücreleri ile sağlanır. Destek dokular, pek doku ve sert doku olmak üzere iki bölüme ayrılır.

Pek doku, büyümekte olan daha genç bitkilerde, yapraklarda, çiçeklerde, meyvelerin saplarında ve bazı otsu bitkilerin gövdelerinde bulunan canlı bir dokudur. Hücrelerinde sitoplazma, çekirdek ve bazılarında da kloroplast bulunur. Hücreleri değişik biçimlerde olabilir. Hücre çeperleri selüloz ve pektin maddelerinin birikmesinden dolayı kalınlaşmıştır. Bu kalınlaşma köşelerde olursa köşe kollenkiması, karşılıklı çeperlerde olursa ise levha kollenkiması ismini alır.

Köşe destek dokusu ballıbaba, kabak, begonya ve tütün bitkilerinde görülür. Levha destek dokusu ise ada çayı ve mürver ağacı benzeri bitkilerde bulunur. Sert doku hücrelerinin tam olarak bütün çeperleri kalındır. Sitoplazma ve çekirdekleri bulunmaz. Keten ve kenevirdeki gibi hücreleri iğ biçiminde olanlara sklerankima lifleri adı verilir. Sklerankima lifleri demetler halindedir. Bu lifler dokuma sanayinde işlenir ve kullanılır. Armut ve ayvada bulunan yuvarlak ve köşesi olan hücrelere taş hücreleri denir.
" } ] }