{ "title": "Doku Bozukluğu", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/doku-bozuklugu.jpg", "date": "19.01.2024 19:15:19", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Doku Bozukluğu, Vücutta yer alan yumuşak dokularda zarar görme, travma durumu doku bozukluğu olarak bilinmektedir. Cilt altı, bağlar, kasların dokuları ve tendonlar yumuşak doku grubunda bulunmaktadır.

Yumuşak dokularda oluşabilecek zedelenme, travma durumları yumuşak doku hasarı olarak adlandırılmaktadır. Bağlar, tendonlar ve kas dokuları vücuttaki yumuşak doku yapılarındandır. Bu yapılardan herhangi birisinin hasar alması ya da fazla zorlanması, doku zedelenmesi şikâyetine sebebiyet vermektedir. Özellikle aktif spor yapan insanlarda, aşırı fiziksel zorlamaya bağlı olarak yumuşak doku bozukluğu sorununa sık sık rastlanmaktadır. Fiziksel aktivitelerin yanı sıra alınan darbenin ve hasarın şiddetine bağlı olarak da görülebilen doku bozukluğu ve zedelenmesi kendini morluklarla dışa vurmaktadır. Travma faktörlerinden ötürü, yumuşak dokuların içerisinde yer alan kılcal damarlarda yaralanmalar meydana çıkabilir. Kılcal damarlardaki yaralanma sonucu çıkan kan, cildin üst kısmında kendini morarma ile belli etmektedir. Fakat daha derin tabaka olan kaslarda oluşan kanamalar, hemen morluğa etki etmeyebilir. Doku bozukluğu hasarı belirtileri, dokunun yer aldığı bölgeye göre farklılık gösterebilmektedir.

Doku Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Yukarıda bahsedilen doku bozukluğu belirtileri söz konusu ise bu problem göz ardı edilmemeli ve doğru tedavi şekli Çin Uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Doku Bozukluğu Neden Olur?

Spor Sırasında Aşırı Zorlama: Devamlı spor ve egzersiz yapan kişilerde, fiziksel aktivite sırasında vücuttaki doku yapılarının fazla zorlanması sonucunda yumuşak doku bozukluğu problemi baş gösterebilmektedir. Özellikle egzersiz yapmaya, vücudu ısındırma hareketleri yapılmadan başlanması halinde sık sık görülmektedir. Spor aktivitesine başlanmadan önce, vücudun yeteri kadar ısıtılması ve hareketliliğe alıştırılması önerilmektedir.

Hasar veya Darbe: Yumuşak doku zedelenmesinin en bilinen sebeplerinden biri; travma faktörleridir. Vücuda alınan darbe ve hasarlar, dokularda zedelenmeye sebep olarak, kendini morluk ve şişliklerle dışa vurabilmektedir. Sert bir yere çarpmak veya vücuda ağır bir darbe alınması gibi durumlarda görülmektedir.

Tedavisi: Yumuşak doku zedelenmelerinin genel olarak, özel bir tedavi gerektirmeden, 15-20 gün içerisinde kendi kendine iyileşmesi beklenir. Şayet doku zedelenmesi belirtileri uzun zamandır devam ediyor ve geçmiyorsa, kesinlikle ihmal edilmemelidir ve Uzman bir doktora şikâyetle ilgili başvurulmalıdır.
" } ] }