{ "title": "Doku Çeşitleri", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/doku-cesıtleri.gif", "date": "20.01.2024 01:53:01", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Doku Çeşitleri, Doku; İnsan, hayvan ve bitki organlarını meydana getiren aynı görev için bir araya toplanan hücreler arası yapı maddelerini oluşturan yapılara doku denir. Yapı hücreleri bütünüdür.

Doku Çeşitleri iki dalda incelenir; Bunlar hayvansal dokular ve bitkisel dokulardır. Hayvansal dokular; İnsan ve hayvan hücrelerinde bulunan dokulardır. Bitkisel dokular bitki hücrelerinde bulunan dokulardır.

Hayvansal Doku Beş Çeşittir bunlar; Epitel doku, destek doku, bağ doku, kas doku ve sinir dokulardır

1. Epitel doku; Kan damarı taşıyamayan vücudu dıştan saran iç organ yapısında karışan dokulardır. Üç gurupta incelenir.
2. Destek doku; Diğer organları ve dokuları birbirine bağlar. Yumuşak organları korur. Ara maddesi en fazla olan doku destek bağ dokudur.

3. Bağ Doku; Yumuşak organları koruyan destek ve direnç kazandıran hücreler arasındaki ara maddesi en fazla olan diğer dokuları ve organları birbirine bağlayan dokulardır. Bu bağ dokuları beş grupta incelenmekte.
4. Kas Doku: Vücudun hareket iç organların çalışmasında görevli yapıları kasılabilir proteinler sayesinde sinirsel uyarılara cevap veren dokudur.

Kas dokusunda hücre ara maddesi yoktur. Düz kas, kalp kası, çizgili kas olmak üzere üçe ayrılır.

5. Sinir Doku: Vücuda içten ve dıştan gelen uyarıları sinir sistemine taşır. Hücrelerine nöron adı verilir. Sinir dokularının sinir hücreleri çoğalamaz ve kendisini yenileyemez.

Bitkisel Dokular; Sürgen doku ve değişmez doku olarak ikiye ayrılır.

Meristem Doku: Hücreleri canlı ince zarlı ve bol sitoplazma kofulsuz ve çekirdekli hücre arası boşlukları olmayan hücrelerdir. Sürekli bölünebilme özellikleri bulunmaktadır.

Değişmez Dokular: Hücre duvarlarında mantar ve odun özü biriktiğinden kalın dokulardır. Meristem dokuların oluşturduğu bölünme özelliğini kaybeden dokulardır.
" } ] }