{ "title": "Doku Nedir", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/Doku-Nedir-81.jpg", "date": "19.01.2024 03:48:34", "author": "veysel gencol", "article": [ { "article": "
Doku Nedir, doku ile birçok tanım ortaya çıkmaktadır. Genel olarak ifade edersek Bitki, hayvan veya insanların organlarını oluşturan aynı yapıdaki aynı görevdeki hücrelerin bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır. Tek hücreli canlılarda bir dokudan söz edilemez. Organizma olarak adlandıracağımız yapılarda dokulardan söz edebiliriz. Benzer hücreler bir araya gelerek dokuları, dokularda bir araya gelerek organizmaları oluştururlar. İşte bu benzer hücreler topluluğuna doku adı verilir. Dokuları inceleyen bilim dalına da Doku bilimi (Histoloji) adı verilir.

Doku Nasıl Meydana Gelir

Dokuları hücreler bir araya gelerek oluşturur. Dokular hücrelerin bölünmesi sonucunda oluşurlar. Çok hücreli organizmalarda organizmayı meydana getiren hücrelerin birbirinden ayrılmaması ve aralarında geçit, plasmatik köprü adı verilen madde ve uyarı iletişimini sağlayan yapıların bulunması sebebiyle hücre toplulukları bulunmaktadır. Bu kendi aralarında sıkı bir ilişki oluşturan hücre yapıları vücudu meydana getirmektedir. Bazı tek hücreli yapıların bir araya gelerek oluşturdukları şekiller dokuya benzese bile bu tür yapılara yalancı doku adı verilmektedir.

Doku Nedir, Kaç Gruba Ayrılır

Dokular bitkisel ve hayvansal dokular olmak üzere iki grupta incelenir.

Hayvansal Dokular

Hayvansal dokularda yapılarına ve görevlerine göre bağ doku, epitel doku, kas doku, sinir doku, kıkırdak doku, kemik doku olmak üzere 6 gruba ayrılır.

Epitel Doku; Vücudun dış ve iç yüzeyini örten dokuya verilen addır. Bu dokuyu oluşturan hücrelerin arasında çok fazla ara madde yoktur. Bu dokuyu meydana getiren hücreler birbirine çok yakındır. Bu doku taban zarı üzerinde meydana gelmiştir. Epitel dokunun görevleri vücudu koruma, duyuları alma, bazı maddelerin emilimini sağlama ve salgı yapmadır. Epitel doku üç bölümden meydana gelir.
Bağ Doku; bu doku türü yumuşak organların etrafını sararak onlara destek olur. Yapısal bozukluklar varsa onarılmasını sağlar. Vücudun savunulmasında yardımcı olur.

Kıkırdak Doku; Kıkırdak hücrelerinden ve hücrelerin arasındaki maddelerden oluşur. Bu doku türünde kan damarı yoktur. Bu nedenle besinlerin alınması ve atılması difüzyonla yapılır. Bütün embriyolar kıkırdak dokudan oluşur ancak zamanla kemikleşirler.

Kemik Doku; Kemik dokusunu canlı kemik hücreleri ve arasındaki hücresel madde oluşturur. Ara madde organik ve inorganik maddelerden oluşur. Organik kısım, proteinden ve kolajen liflerden, inorganik kısım ise kalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum ve potasyum gibi maddelerden oluşmaktadır. Kemik dokusu sıkı ve süngersi kemik dokusu olarak ikiye ayrılır.

Kan Dokusu; Kan dokusu alyuvar, akyuvar, kan pulcukları ve plazmadan (Sıvı kısımdan) oluşmaktadır.

Kas Dokusu; İnsanlarda hareket etmeyi sağlayan doku türüdür. Bu dokunun özelliği hücreler arası madde bulunmaz. Kas dokusu hücrelerinin içinde kasılmayı sağlayan aktin ve miyozin adı verilen yapılar bulunur.

Bitkisel dokular

Bitkilerde kök, gövde ve yapraklarda farklı dokular bulunur. Bu nedenle bitkilerdeki dokularda 4 gruba ayrılmaktadır.

Meristem Doku; Bitkilerin büyüme bölümünde bulunan dokudur. Meristem hücrelerinden oluşan yeni hücreler farklılaşmaya uğrayarak yeni dokuları meydana getirirler. Böylece bitkilerde büyümeyi gerçekleştirirler.

Temel Doku; Bitkilerin temel yapısını oluşturan bitkilerin çevreye uyumunu sağlamak için değişime uğrayan dokudur. Bitkilerde diğer doku ve yapıların arasını doldurmaktır.

İletim Doku; Bitkilerde su ve diğer maddelerin taşınmasını sağlar. Bu doku karada yaşayan tüm bitkilerde mevcuttur.

Örtü Doku; Bitkilerdeki kök, yaprak ve diğer kısımların üzerlerini sararak koruyan dokudur. Bitkinin gaz alışverişini ve su kaybını önler.

Doku Nedir, doku bir bütünün parçalarıdır. Aynı özelliğe sahip hücrelerin bir araya gelmiş halidir.
" } ] }