{ "title": "Doku Zedelenmesi", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/doku-zedelenmesi.jpg", "date": "19.01.2024 16:23:11", "author": "Arife KÜÇÜKKAVRADIM", "article": [ { "article": "Doku Zedelenmesi, tendonların, kasların, bağ ve kıkırdak dokuların yaralanmasına verilen addır. Bu bölgedeki ezilme, zorlama, burkulma, yırtılma, morarma doku zedelenmesi olarak bilinir. Doku zedelenmesinin belirtileri bölgeye göre değişiklik gösterse de başlıca belirtileri vardır.

Doku Zedelenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Olarak sayılabilir. Doku zedelenmesi dokunun zedelenme şiddetine göre de sınıflandırılabilir.

Hafif zedelenmeler: Hafif doku zedelenmesin de bazı lifler kopmuş olabilir. Bu durum söz konusu olduğunda zedelenen bölge şişer ve hafif ağrı olur.

Orta şiddetli zedelenmeler: Bunda birçok lif kopmuş olabilir. Şişlik ve ağrının yanı sıra bazen fonksiyon kayıpları da olmaktadır.

Şiddetli zedelenmeler: bu tür zedelenmeler de yumuşak doku tamamen yırtılmış ya da hasar görmüş olabilir. Çoğu zaman cerrahi müdahale gerekir.

Yumuşak Doku Zedelenmesinin Nedenleri: Doku zedelenmesinin iki nedeni vardır.

Dış Etkenler: ağır ve kesici yabancı cisimlerin vücutta travmaya yol açması doku zedelenmesinin dış etkenleridir.

Doğrudan Etkenler: Organların kapasitesini aşarak kontrolsüz esnemeler ve hareketlerle dinlenmeden sürekli kullanılmasından kaynaklanan zedelenmeleridir.

Doku Zedelenmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doku zedelenmelerin de genellikle cerrahi bir müdahale olmadığı sürece üç hafta kadar sürede kendiliğinden iyileşir. Ama bunu içinde dinleme şarttır. Sadece dinlenme yeterli olmayabilir bunu yanında buz uygulanarak, ağrı kesici de kullanılabilir ve zedelenen bölge yüksekte tutulmalıdır.
" } ] }