{ "title": "Hücre Doku Organ Sistem Organizma", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/Hucre-Doku-Organ-Sistem-Organizma-46.jpg", "date": "19.01.2024 10:14:57", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Hücre doku organ sistem organizma, Hücre; bilindiği gibi vücudumuzun en küçük yapı taşıdır. Bütün canlılar bir ya da daha fazla hücreden meydana gelmiştir. Doğada yaşayan bütün canlıların hücre yapısı birbirleri ile aynı değildir. Hücreler gözle görülmez ancak mikroskop ile incelenir. İlk defa 1665 Robert Hool tarafından bulunmuştur. Şişe mantarını incelerken bazı boş odacıklar görmüştür ve görmüş olduğu bu odacıklara hücre adını vermiştir. Üzerinde hücre zarı bulunmaktadır. Hücre zarı hücreye esneklik verir ve şekil almasını sağlar.

Doku; Benzer yapılardaki hücreler birleşerek dokuların oluşmasını sağlar. Mesela kan hücreleri birleşerek kan dokuyu, kemik hücreleri birleşerek kemik dokunun oluşmasını sağlar.

Organ; dokuların birleşmesi ile organlar meydana gelir. Her organın belirli bir görevi bulunur.

İnsan Vücudundaki Organlar
Sistem: Aynı amaç için çalışan organların birleşmesi ile sistem meydana gelir. Vücudumuzda bulunan sistemler su şeklide sıralanır.
Organizma: bütün bu sistemlerin birleşmesi sonucu organizma meydana gelir. Organizma biyolojik olaylarla büyüyen, yaşayan ve gelişen varlıklara denir. İnsan organizması, insan vücudu demektir. Organizmanın büyüyebilmesi için beslenmek, üremek için gerekli biyolojik kuvvete sahip olması gerekir. Organizmaların illa gözle görülebilir olmasına gerek yoktur. Mikroskop ile görülebilen mikroplar bile bir organizmaya sahiptir. Bunlara da mikroorganizma adı verilir.
" } ] }