{ "title": "Kök Hücre ve Doku Kültürü", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/kok-hucre-ve-odku-kulturu.jpg", "date": "21.01.2024 07:48:54", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kök Hücre ve Doku Kültürü, Kök hücre birçok dokuda olan değişerek diğer dokuları oluşturma yapısına sahip bir grup hücredir. Kök hücrelerin diğer hücrelere farklılaşması ile hücrelerin omurilik, felç, hücre kanseri, Parkinson, Alzheimer zedelenmelerinde ve birçok genetik hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği fikri ortaya çıkmıştır. Kök hücreler kemoterapi ve radyoterapi gören kanser hastalarının bağışıklık ve kan sistemini canlandırmak amacı ile kullanılır. Kök hücreler kordon kanından, kemik iliğinde ve embriyodan elde edilen kaynak hücrelerdir. Kordon kanı çok değerli olduğu için sadece doğumda toplandığı için toplama ve örneğin; Uzman hekim tarafından takip edilmesi gerekir. Kök hücre çocuk doğduktan göbek bağ kesildikten ilk on dakikada plasenta bölümünden alınır. Toplanan kan otuz altı saat içinde kan bankası laboratuvarına gönderilir.

İlk kordon kan nakli 1988 yılında gerçekleştirilmiştir. Kök hücreleri elde edilebilecek en genç hücrelerdir. Kök hücrelerinin saklanmak için dondurulduklarında yıpranma ve yaşlanma sürelerde dondurulur. Kök hücrelerinin üreme hızı kemik iliği kök hücrelerine göre daha hızlıdır. Kök hücrelerinin bağışıklık sistemine ret cevabı tam olarak gerçekleşmediğinden kordon kanı naklinde başarı sağlanır.

Doku kültürü

Doku kültürü organ ve doku parçalarının uygun besin ortamında steril şartlarda yetiştirilmesidir. Doku kültürünün gelişmesi geçen yüzyılın sonlarında başlamıştır. Hayvan doku kültürü ve bitki doku kültürü tamamen ayrı olarak geliştirilmiştir. Doku kültürü 1838 yılında Scheilden ve Schwalk hücre çalışmasıyla başlamıştır. Ülkemiz doku kültürü çalışmalarına 1970 yılında başlamıştır. İlk bitki doku kültürü laboratuvarı ülkemizde Ankara üniversitesi ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümünde kurulmuş üretim çalışmalarına başlamıştır. Doku kültürü işleminde bakteri ile kontaminasyonu en büyük tehlike olarak görülür.

Doku kültüründe sterilizeye önem verilmelidir. Birçok doku ve organ kültürleri kültüre dayanıklılık veren Agar ortamında üretilirler. Bitki doku kültürleri geleneksel üretim şeklinden farklılık gösterir. Küçük bitki parçalarının (Anter, polen, meristem, protoplast, kök veya yaprak parçaları gibi) bitki materyallinin geliştirilmesi ve üretim çalışmaları oldukça zordur. Bu üretim tekniğine doku kültürü tekniği denildiği gibi mikro üretim veya aseptik kültürde denilebilir. Doku kültürü üretim çalışmaları ticari yarar sağlayıcı alanlarda kullanılmaktadır. Bu ticari yararlardan başlıcalar şunlardır.
Üretimi zor ve yavaş olan bitkilerin doku çoğalmasını amaçlayan çalışmalarda erik, salatalık, asma, zambak, salep ve frezia gibi bitkilerde kullanılmaktadır.
" } ] }