{ "title": "Kollajen Doku Hastalıkları", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/kollajen-doku-hastaliklari-6950.jpg", "date": "21.01.2024 14:09:55", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kolajen Doku Hastalıkları, Konnektif doku hastalıkları klinik spektrumu fazlaca geniş, etyolojisi bilinmeyen, çeşitli organ ve dokulardaki bağ dokusunu tutan bir grup hastalıklardır. Sellüler komponentlere karşı antikorlar oluşturur. Yaygın bağ dokusu hastalıkları, bağ dokusunun yaygın iltihabi hastalıkları, koliajen-vasküler hastalıklar, konnektivitler, koilajenozlar görülür.

Kolajen doku hastalıkları: Bedende yaygın olarak bulunan bağ dokusunu ön planda tutan ve sebebi bilinmeyen, kronik iltihabi hastalıkların tümüne kolajen hastalıklar adı verilir. 19 ve 20. Asrın başında tanımlanan bazı hastalıkların gerek klinik gerekse patolojik anatomik olarak birbirlerine benzedikleri ve bağ dokusunda yaygın iltihabi bir hastalık tablosu oluşturdukları dikkate alınarak bunlara kolajen doku hastalıklar adı verilmiştir. Bu isim altında başlangıçta dört hastalık tanımlanmakta idi:
Daha sonraki dönemlerde benzer özellikleri sebebi ile aşağıdaki hastalıklarda bu gruba sokulmaya başlandı:
Daha çok bayanlarda görülen ve birçok organı sararak öldürücü olabilen bu hastalıklar üzerindeki bilimsel çalışmalar hem romatoloji bilim dalının gelişmesini hem bu grup hastalıkların daha iyi tanınmasını, tedavilerinin daha başarılı yapılmasını ve bu hastalıkların hayat sürelerinin uzatılmasını sağlamıştır.

Kolajen doku hastalıkları görülme sıklığı: Romatold artrit hariç ötekileri toplumda ender görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Romatold artrit İçin %1-3, diğerlerinin tümü için %1 oranı en yakın bir olasılıktadır. Kolajen doku hastalıkların çoğu bayanlarda, yalnızca periarteritis nodoza erkeklerde daha sıklıkla görülmektedir. Bu hastalıklar çoğunlukla 15-40 yaşlarında başlar ise de çocuk ve yaşlılarda da görülmektedir.

Kolajen doku hastalıkları sebepleri: Kesin bir sebep bulunamamıştır, katılım, bağışıklık bozuklukları, psikolojik faktörler çevresel faktörler; travma, güneş ışınları, infeksiyonlar, kimyasal maddeler ve ilaçlar gibi durumlar hastalığın meydana gelmesinde önemli rol oynayabilmektedir. Bu hastalıkların, nasıl başlarsa başlasın otoimmün hastalıklar grubuna girdiği kabul edilmektedir. Otoimmün hastalık denince, herhangi bir sebeple organizmanın kendi yapı taşlarına karşı geliştirdiği bağışıklık cevabı neticesi kendi yapı taşlarını hastalandırması anlaşılır.

Kolajen doku hastalıkları özellikleri: bu hastalıkların en çarpıcı özellikleri, değişik organları ve sistemleri hastalandırmalarıdır. Ateş, zayıflama, deri, derialtı dokusu, hareket sistemi yapılarından özellikle kaslar, eklemler ve yumuşak dokular, damarlar ve kalp, sindirim sistemi, solunum sistemi, sinir sistemi, idrar yolları tutulması çoğunda vardır.
" } ] }