{ "title": "Meristem Doku", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/meristem-doku.jpg", "date": "21.01.2024 21:26:27", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Meristem Doku, Meristem doku sürekli bölünebilme özelliğine sahip olduğu için bitkilerin büyüme bölgelerinde bulunur ve bitkilerin büyümesinde önemli rol oynar. Meristem dokuda bulunan hücreler her bölündüğünde farklı dokular oluşturur. Oluşan farklı dokularda organları oluşturur. Bu şekil bölünerek bitki gelişir ve büyür. Meristem dokular bitkinin enine ve boyuna büyümesini sağlar. Meristem dokunun bölünerek çoğalmasında oluşan bitkiler bol sitoplazmalı, ince çeperli, büyük çekirdekli ve hücreler arası boşluk olmayan kofulsuz veya çok az kofullu hücrelere sahiptir.

Meristem doku yaşamı boyunca bölünme özelliğine sahip olan bir doku türüdür. Canlıların büyüyüp çoğalması için önemli bir dokudur. Meristem doku aynı zamanda canlının sağlıklı gelişmesini de sağlar. Her bölünen hücre yeni bir yapıya sahip olur. Buda meristem doku sayesinde farklı bitkilerin oluşmasına sebep olur. Meristem doku mitoz bölünme yaparak canlı oldukları sürece yeni hücrelerin çoğalmasına sebep olur. Meristem doku bulunduğu yere ve kökene bağlı olarak ikiye ayrılır.

Meristem doku bulunduğu yere göre uç meristem doku ve yanal meristem doku olmak üzere ikiye ayrılır. Aynı zamanda apikal meristem ve lateral meristem de denir.

Uç meristem: Bitkinin kök ve gövdenin büyüme noktasında bulunur ve bitkinin boyuna büyümesini sağlar.

Yanal meristem: Kök ve gövdenin yapısında bulunur ve bitkinin enine büyümesini sağlar. Bitki enine büyüdüğü için aynı zamanda kalınlaşma da görülür. Meristem doku kökenine göre de birincil meristem ve ikincil meristem olmak üzere ikiye ayrılır.

Birincil meristem: Embriyonik dönemden beri bölünme özelliğini kaybetmemiş olan dokulardır. Birincil meristem bitkinin kök ve uçlarında bulunur. Birincil meristem bölünme özelliğini yaşam boyu devam ettirir.

İkincil meristem: Bölünme yeteneğini kaybetmiş ve parankima hücrelerinin sonradan bölünme yeteneği kazanması ile meydana gelir. Mantar ikincil meristeme örnek olarak verilebilir. İkincil meristem her zaman değişmez dokulardan oluşur.

" } ] }