{ "title": "Temel Bağ Doku", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/Temel-Bag-Doku-76.jpg", "date": "20.01.2024 14:01:59", "author": "Yunus Ekiz", "article": [ { "article": "Temel Bağ Doku, hücrelerden makrofaj, mast, fibroplast gibi ve hücre ara maddesi liflerden (Kolajen, ağsı ve elastik) gibi liflerden oluşur. Embriyo dönemindeki bağ dokusu hücreleri, uzantılarından dolayı yıldız şeklindedir. Bu hücreler farklılaşarak diğer bağ dokuları oluştururlar. Bağ dokuda ayrıca deriye rengini veren melanin renk maddelerini melanosit hücreleri de bulunmaktadır.

Temel Bağ Doku Görevleri
Temel Bağ Dokunun Hücre Kısımları

Mast Hücresi: Görevleri arasında heparin ve histamin salgılamak vardır. Heparin kanın damar içerisinde pıhtılaşmasını engellemekte görevlidir. Histamin ise kılcal damarın geçirgenliğini artırır. Bu görevleri nedeniyle mast hücreleri genellikle kan damarlarının yakınlarında bulunmaktadır.

Makrofaj: Doku içerisine giren mikroorganizmaların yok edilmesinde görev alır. Böylece doku içerisindeki savunma mekanizmasını oluştururlar ve mikroorganizmaları yok ederken fagositoz yöntemini kullanmaktadırlar.

Fibroblast: Bağ dokuyu oluşturan hücrelerdir. Bağ dokuda bulunan lifleri üretmekle görevlidirler. Fibroblast hücreleri görevlerini yerine getirip yaşlanmaya başladıklarında, fibrosit hücrelerini oluştururlar. Fibrositler ise zaman geçtikçe parçalanıp atılırlar. Ayrıca bağ dokusunun esas hücresine fibroblast denir.

Temel Bağ Doku Lif Kısımları

Fibroplastların oluşturduğu lifler proteinden oluşur ve hücreleri bir arada tutar. Üç çeşidi vardır.

Kolajen Lifler: Vücudumuzda mekanik etkilere karşı dirençli olması gereken bölgelerde bulunurlar. Demetler halinde bulunurlar ve eğilip bükülme görevi görürler. Beyaz renklidir. Taze halde beyaz renkte göründüğünden dolayı bağ dokusu beyaz lifler olarak da isimlendirilir.

Ağsı Lifler: Doku ve organların etrafını saran dokuya ağsı lif denir. Desteklik sağlar. Örnek verecek olursak karaciğer, dalak, mide gibi organların etraflarını saran dokuya verilen isimdir.

Elastik Lifler: Elastik bir yapıya sahiptir. Rengi sarı olmakla birlikte gerilime sahiptirler. Bırakıldığında ise tekrar eski haline döner. Yüz ve boyun bölgelerinde bulunur.
" } ] }