{ "title": "Yağ Doku", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/yag-doku.jpg", "date": "19.01.2024 20:20:19", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Yağ doku, her omurgalı canlıda bulunan ve oldukça yumuşak bir dokudur. Canlı vücudunda birçok farklı görevi yapan yağ dokunun insan yaşamı için önemi çok büyüktür. Yağ doku, yağ hücrelerinin yoğun olduğu özel bir bağ dokusudur. Bu yağ dokusunda yağlar, trigliserit şeklinde depolanırlar. İnsanlarda yağ doku, bölgesel olarak yerlertirilmiş ve bazı bölgelerde bu doku sıkı olurken bazı bölgelerde oldukça yumuşak bir halde bulunmaktadır. Toplumumuzda yağ doku erkeklere göre kadınlarda çok daha fazladır. Yapılan genel ölçümlerde yağ doku %25 oranında çıkarken erkeklerde bu oran %20 oranında çıkmıştır. Aslında yağ doku, insan vücudunda en büyük organlardan biri olarak sayılabilir. Bu dokular, kişilerin yaşının ilerlemesine bağlı olarak değişebilir. Erkekler yağ dokularını 50 yaşlarından sonra kadınlar ise 60 yaşlarından sonra arttırırlar. Yani yaşlı insanlarda yağ doku çok daha fazla bulunur. İnsan vücudunun birçok bölgesi yağ dokularla kaplıdır. Bu yağ dokular kimi zaman bölgeleri, sıcak tutarken kimi zamanda bölgeyi koruma görevi yapmaktadır. İnsanlarda en fazla yağ doku, karın bölgesinde görülmektedir. Karın bölgesindeki yağ dokular ise aslında hem bayanların hem de erkeklerin yaşadıkları en büyük sorunlardan biridir. Çünkü bu bölgelerdeki yağ doku, estetik açıdan kişilerde sorunlara neden olmaktadır. Yağ doku, sadece estetik açıdan değil, insanlarda sağlık açısından da çok ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle yağ dokusunun fazlasının zarar olduğunu söyleyebiliriz.

Yak doku, insanlarda doğum öncesinde oluşmaya başlamaktadır. Bu oluşum gebeliğin 30. Haftasında başlar ve kişinin yaşamı boyunca devam eder. Yağ doku oluştukça vücudun herhangi bir bölgesinde depolanmaya başlar. Yeni doğan bebeklerde yağ doku en fazla küçük damarların etrafında görülmektedir. Bunun yanında ayrıca söylemek isterim ki insanlar yağ dokusundan rahatsızlık duydukları için daha çok bu yağ dokuları yok etmek isterler. Bunun için yapılan egzersizler ve sağlıklı beslenme yeterli olur. Yağ dokusunun oluşumu da yine kişilerin tükettiği yiyecekler ve sürekli hareketsizlikleri nedeniyle oluşabilmektedir. İnsan vücudunda iki farklı yağ doku bulunmaktadır. Bunlar;

Sarı-beyaz yağ doku: Hücrelerin içerisinde ve sitoplazmanın ortasında bulunan büyük sarı bir yağ damlası içeren hücrelerden yapılmaktadır. Sarı yağ dokusunun rengi, genellikle hücrelerin yağ damlacıklarında çözülebilen vitaminlerin varlığına bağlı olarak oluşmaktadır. Bu renk, beyazdan sarıya doğru giden bir tondur. Bu yağ doku, daha çok yetişkinlerde karşılaşılmaktadır. İnsanlarda göz kapakları, penis, kulak kepçesi hariç olmak üzere vücudun her yerinde bu yağ doku bulunur.

Kahverengi yağ doku: bu yağ doku içerisinde çok sayıda mitokondri bulunmaktadır. Bu nedenle kahverengi bir renk almıştır. Bu yağ dokusu, sarı yağ dokusu gibi çok fazla bulunmadığı gibi vücudun belli bölgelerinde bulunmaktadır. Bebeklerin vücudunda sadece birkaç yerde rastlanan bu doku, yeni doğan bebeklerde vücut ağırlığının %2'sini oluşturmaktadır. Kahverengi olan yağ doku, hiçbir zaman değişmez ve gelişerek farklı bir yağ dokusuna dönüşmez. Son olarak belirtmek isterim ki kahverengi yağ doku, küçük ve çok kenarlı hücrelerden oluşmaktadır.

Yağ dokunun insan vücudunda görevleri
" } ] }