{ "title": "Yumuşak Doku Enfeksiyonu", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/yumusak-doku-enfeksiyonu-8391.png", "date": "19.01.2024 23:01:19", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Yumuşak Doku Enfeksiyonu: Genel anlamda cilt ile deri altı hastalığına yumuşak doku enfeksiyonu ismi verilmektedir. Kişinin vücudunun her yerini koruyucu olarak saran ve dış yaşam ile ilişki halinde olan yapıya deri ismi verilmektedir. Çevre ile temas halindeki bu deri yapısından dolayı deri hastalıklarının oluşması bakımından ve yayılması bakımından epey elverişlidir ve cilt ile deri altı hastalıkları kişinin günlük yaşamı içinde en fazla karşılaştığı enfeksiyonlardandır.

İnsan derisi epidermis, dermis ile derinin altında bulunan yağ tabakalarının bir araya gelmesinden oluşmaktadır. İnsan derisinin en üstte yer alan ve devamlı olarak kendi kendini yenileyen yapıda olan kısmına epidermis adı verilmektedir. Epidermis, bir zırh gibi vücudu korumakla görevlidir. Dermis ise ter bezleri, yağ bezleri ile kıl köklerinin bulunduğu, hücreler ile damarsal yapıların var olduğu kısımdır. Dermis elastinler salgılayarak epidermisin kendini yenilemesini sağlamakla görevlidir. Selülit isimli enfeksiyon derinin ikinci katmanı dermis ile yağ dokularının etkilenmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında kas dokusunun da bu enfeksiyona dahil olması halinde miyosit isimli enfeksiyon gelişmeye başlamaktadır. Deride bakteri sonucunda oluşan enfeksiyonlara ise piyodermi ismi verilmektedir.

Yumuşak doku Enfeksiyonlarının Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir?

Yumuşak doku enfeksiyonları aile ve çevresel faktörler, kişinin biyolojik durumu, bağışıklık sistemi gibi birden fazla sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra, yumuşak doku enfeksiyonları içinde en fazla rastlananları arasında dokuda travma oluşması, böcek tarafından ısırılma, yaralanma, tırnak çekme ve hayvan tarafından ısırılma gibi durumlar yer almaktadır.

Yumuşak doku enfeksiyonlarının belirtileri ise şu şekildedir
Yumuşak doku enfeksiyonu yediden yetmişe herkeste ortaya çıkabilmektedir ve genel olarak antibiyotik yardımı ile tedavi sürecini gerektirmektedir. Yumuşak doku enfeksiyonuna yakalanan bir kişi Uzman bir doktor ile görüşerek doktorun talimatları doğrultusunda verilen ilaçları düzenli olarak kullanmalıdır. Bunun yanı sıra, bu kişinin çevresel kirlerden uzaklaşması, beslenmesine dikkat etmesi ve kendi temizliği konusunda da titiz davranması gerekmektedir. Ayrıca, bazı yumuşak doku enfeksiyonları bulaşıcı değildir ve bu enfeksiyonlar hava ile eşyaların ortak kullanımı ile ya da temas ile bulaşmamaktadır.

Bu enfeksiyonlar, cilt üzerinde bulaşıcı olarak kendini gösteren enfeksiyonlardır ve genel olarak tedavisi yapıldığı zaman tam anlamıyla iyileşme sağlayan bir enfeksiyon çeşididir. Bunun yanı sıra, bu enfeksiyon çeşitlerinin tekrar edebilmesi de söz konusudur. Yumuşak doku enfeksiyonu olan kişiye bir Uzman tarafından ilaç tedavisi uygulanmadığında kişi daha büyük sorunlar ile karşılaşabilmektedir.
" } ] }