{ "title": "Yumuşak Doku İltihabı", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/yumusak-doku-iltihabi-2126.jpg", "date": "19.01.2024 07:55:30", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Yumuşak doku iltihabı, Yumuşak doku iltihaplanması genellikle bakteriler sebebiyle oluşur. Cilt iltihabı şeklinde kendini gösterir. Yumuşak doku iltihapları, basit ilaç tedavisiyle düzelebileceği gibi, iltihabın yayılması halinde, cerrahi müdahale gerektirebilecek duruma da gelebilir. Gerekli tedavinin yapılmaması durumunda iltihap, lenf bezlerine ve bedenin diğer bölgelerine yayılarak ciddi sonuçlara neden olabilir. Basit yaralanmalardan veya sivilcelerden kaynaklanan iltihaplar olabileceği gibi, dişlerden veya bademcik, sinüzit gibi yumuşak doku kaynaklı iltihaplar da tedavi edilmedikleri hallerde tehlikeli olabilir. Bazı hallerde dişlerden kaynaklanan iltihaplar yumuşak dokuya veya tam tersi yayılmalar olabilir.

Yumuşak doku iltihabı, İnsan derisinin en üstte yer alan ve sürekli olarak kendi kendini yenileyen yapıda olan kısmına epidermis denmektedir. Epidermis, bir zırh gibi bedeni korumakla görevlidir. Dermis ise ter bezleri, yağ bezleriyle kıl köklerinin bulunduğu, hücrelerle damarsal yapıların var olduğu bölümdür. Dermis elastinler salgılayarak epidermisin kendini yenilemesini sağlamaktadır. Selülit adlı enfeksiyon cildin ikinci katmanı dermis ile yağ dokularının etkilenmesi neticesinde meydana gelir. Bununla beraber kas dokusunun da bu enfeksiyona dahil olması durumunda miyosit adlı enfeksiyon gelişmeye başlamaktadır. Deride bakteri neticesinde oluşan enfeksiyonlara ise piyodermi denmektedir.

Yumuşak doku iltihabı neden olur?

Yumuşak doku iltihapları aile ve çevresel faktörler, bireyin biyolojik durumu, bağışıklık sistemi gibi birden fazla nedene bağlı olarak meydana gelmektedir. Bununla birlikte, yumuşak doku enfeksiyonları içinde en fazla görülenleri arasında dokuda travma oluşması, yaralanma, böcek tarafından ısırılma, tırnak çekme ve hayvan tarafından ısırılma gibi hadiseler yer almaktadır.
Mikroorganizmalardan arındırıcı tedavi nasıl yapılır?

İltihaplı bölge tıbbi metotlarla temizlenmelidir. Bu maksatla antibiyotikler, antiseptik, debriman uygulamalar ve normal hastane bakımı yapılır. Şiddetli seyretmeyen ve başlangıç aşamasında tespit edilen yumuşak doku iltihapları yara bakımlarına ve tıbbi temizliğe hızlı cevap verir. Antibiyotik tedavisi bile gerek kalmayabilir.

Hastanın genel kişisel bakımı nasıl yapılır?
" } ] }