{ "title": "Yumuşak Doku Kitlesi", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/Yumusak-Doku-Kitlesi-95.png", "date": "20.01.2024 17:25:12", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Yumuşak Doku Kitlesi, kas dokusunda, yağ dokusu, bağ dokusu veya sinir dokusunda görülen kötü huylu çok sayıda hastalığı kapsamaktadır. Çocuklarda ve gençlerde en sık görülen yumuşak doku kitlesi rabdomiyo sarkomudur. Yumuşak doku kitlesinin çoğu tedavi edilmezse, birkaç hafta veya ay içinde ölüme yol açacak şekilde hızlı büyüyüp yayılırlar.

Yumuşak Doku Kitlesi Dağılımı

Vücudun tamamında yumuşak doku bulunduğundan yumuşak doku kitlesi ve yumuşak doku tümörleri, vücudun her yerinde oluşabilir. Tümörler, mesela kas kılıfından, bağ dokusundan ve kan damarlarından olmak üzere çoğunlukla anatomik yapılar boyunca yayılır. Bu anlamda, bazı hücreler tümörden ayrılıp kan damarları ya da lenf damarları yardımıyla vücudun diğer bölgelerine ulaşabilir. Ulaştıkları yere yerleşip yeniden çoğalabilirler. Yumuşak doku kitlesi metastazlar özellikle akciğerde, komşu lenf düğümlerinde ve iskelet sisteminde görülürler. Bundan diğer organlar da etkilenmiş olabilir. Yumuşak doku kitlelerinin yerleşim yeri ve büyüme hızları büyük oranda tümörün çeşidine bağlıdır.

Yumuşak Doku Kitlesi Sebepleri Nelerdir?

Yumuşak doku kitlesinin ve nadir yumuşak doku tümörlerinin oluşma sebebi henüz tam anlamıyla aydınlığa kavuşturulmadı. Bunların yumuşak dokunun öncül hücrelerinden oluştuğu tahmin ediliyor. Bu hücrelere tıp dilinde 'Mezenkimal kök hücreleri' denilir. Yozlaşma çoğunlukla doğumdan önce olmaktadır. Yumuşak doku kitlesinin oluşmasına yardım eden bazı faktörler vardır. Bu yüzden bazı ailelerde baş ve boyun tümörleri sık görüldüğü gözlemlenir.

Yumuşak Doku Kitlesi Belirtileri Nelerdir?

Bir yumuşak doku kitlesinin belirtileri tümörün bulunduğu yere ve yayılmasına bağlıdır, bu sebeple çok çeşitlidir. Bu yüzden burada sadece örnek olarak sıkça görülen birkaç hastalık belirtilerini söyleyelim:
Yumuşak Doku Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumuşak doku kitlesi görülen çocuklarda ve gençlerde tedavi seçeneği olarak ameliyat, ışın tedavisi, kemoterapi veya bu tedavi yöntemlerinin bir arada olması söz konusudur. Hangi tedavinin en iyisi olduğu kitlenin yerine, hastanın yaşına ve kitlenin kemoterapiye duyarlılığına bağlıdır. Tedavinin amacı hastanın uzun süre iyileşmesini sağlamak ve bunu yaparken tedaviye eşlik eden yan etkilerin riskini mümkün olduğunca en az tutmaktır.
" } ] }