{ "title": "Yumuşak Doku Travması", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/yumusak-doku-travmasi.jpg", "date": "19.01.2024 02:17:13", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Yumuşak doku travması, Yumuşak doku travması tendonların, kasların, kıkırdak ve bağ dokularının kaza sonucu veya herhangi bir sebeple yaralanmasıyla meydana gelen rahatsızlık durumudur. Yumuşak dokuda bulunan burkulma, ezilme, yırtılma, zorlanma ve morarma gibi durumlarda yumuşak doku travması olarak ifade edilir. Yumuşak doku travması olduğu bölgede şişlik, ağrı ve morarma gibi durumlar gözlenir. Ayrıca yumuşak dokuda bulunan zedelenme ile bu bölgelerde hareket kısıtlılığı, işlevini yerine getirememe, tutukluluk gibi problemler oluşur. Yumuşak doku travması derecesine göre sınıflandırılır.
Yumuşak doku travması neden olur?

Yumuşak doku travmasının nedenleri arasında dış etkenler önemli rol oynamaktadır. Vücuda girecek herhangi bir cisim sebebiyle veya kesici durumlarda travmalar meydana gelir. Böyle durumlarda kazalar gibi sebepler ile vücudun belirli bölgesinin travmaya maruz kalması ile vücudun belirli bölgelerinde hasarlar oluşur. Bu durumlarda organların kapasitesini aşacak hareketlerde kontrolsüzlük ve sürekli ağrılar, kanamalar gözlenebilir.

Yumuşak doku travmasının sebepleri arasında bazen hastalık veya kazalar sebebiyle oluşan travmaların dışında spor yaralanmalarında gözlenebilir. Yapılan hareketler de ısınmadan ve aşırı kilo sebebiyle egzersiz yapmak da bu bölgelerde yumuşak doku zedelenmesini etkiler. Ani dönüşler, kontrolsüz hırpalanma sonucu veya herhangi bir sebeple çarpma gibi durumlarda yumuşak doku travması gözlenir. Ayrıca uzun mesafeli koşu gibi süreklilik içeren egzersiz hareketleri ile de yanlış hareketler sebebiyle, bir anda dengesiz bir duruş ile yumuşak doku travması yaşanabilir.

Yumuşak doku travması tedavisi nasıl yapılır?

Yumuşak doku travması tedavisi ilgili gerektiren bir tedavi şekli içerir. Tedavi süresince yumuşak doku da oluşan hasarın giderilmesi için öncelikli olarak o bölgenin steril bir hale getirilerek; içinde bulunan herhangi bir cisim varsa çıkarılması gerekir. Dokunun derecesine göre tedavi işlemi uygulanır. Yumuşak doku travması olan bölgenin hafif hareketlerle devam ettirilmesi sağlanırken; bu bölgede bulunan hareketsizliğin giderilmesi sağlanır. Bu esnada ağır hareketlerden kaçınmalı, yumuşak doku zedelenmesi ile kişinin ağır iş yapmaması gerekir. Dokunun zarar gördüğü bölgelerde bulunan sorunlarda ise bu bölge iyileşene kadar günlük aktivitelerin kısıtlaması gerekir. Bu bölgede bulunan yumuşak doku zedelenmesi olan bölgeye buz kompresi uygulanması gerekir. Böylelikle bölgede bulunan ağrılarının hafifletilmesinin yanında şişliğin azaltılması sağlanır.

Yumuşak doku travmasına bağlı bulunan ağrılar için ağrı kesici ilaçlar kullanılarak, bu bölgenin ağrısının azaltılması sağlanır. Yumuşak doku travması oluşan bölgenin vücut bölgesi içerisinde kalp seviyesinden yukarıda tutulması ile bu bölgede oluşan şişliğin azalması sağlanır. Yumuşak doku travmasına bağlı oluşan yaralanmalı kaza gibi durumlarda ise o bölgenin hasarı büyük olduğu zaman bu bölge için gerekli cerrahi yöntemler uygulanır. Burada oluşan yaranın tedavisi için öncelikle içerisinde cisim olup olmadığını kontrol edilerek; steril bir yara oluşturularak, doku tedavi edildikten sonra bu bölgenin kapatılması sağlanır. Yumuşak doku sargı beziyle kapatıldıktan sonra belirli bir süre bu bölgenin pansumanı yapılarak; yumuşak doku travmasının iyileşmesi sağlanır. Uzun süre yumuşak doku travmasının olduğu bölgenin hareketlerinin kısıtlanması tavsiye edilir. Daha sonra da iyileşme gözlenir. İyileşme sonrası bu bölgenin hareket kabiliyetini artırmak için gerekli egzersiz hareketleri ile bu bölgede bulunan kasların güçlenmesi sağlanır.

" } ] }