{ "title": "Yumuşak Doku Tümörü", "image": "https://www.doku.gen.tr/images/yumusak-doku-tumoru-4799.jpg", "date": "20.01.2024 15:41:46", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Yumuşak Doku Tümörü, genellikle kol ve bacaklarda kendini gösterir. Çocukluk ve gençlik çağındaki tümör oluşumlarının yaklaşık %6,6'sını oluşturur. Hastalık ilk evrelerde genellikle hiçbir belirti göstermez ancak tedavide geç kalındığı takdirde, vücutta hızla yayılabilir.

Yumuşak doku tümörü belirtileri nelerdir?

Yumuşak doku tümörü; yağ dokusu, kas, bağ dokusu, damarlar ve sinirlerde görülür. Vücudun tümünde yumuşak doku bulunduğundan, tümörler vücudun her yerinde oluşabilir. Tümörlerin %60'ı bacaklar, kollar ve kalçada, %20'si batın ve göğüste yaklaşık %10'u da baş ve boyunda görülür. Tümörler yumuşak dokuda büyüdükçe, şişme ya da yumrulara sebep olur. Daha sonra, sinir ve adaleler üzerinde baskı uygularsa ağrı da yapabilir. Genetik geçiş, uzun süren lenf sistemin yetmezliği, vinil klorit ve arsenik vb. Kimyasallarla karşılaşma ve travmalar, hastalığa sebep olan başlıca faktörler arasında sayılabilir.

Yumuşak doku tümörü vakalarının yarısı çocukluk çağında görülen atipik çizgili kas hücrelerinden kaynaklanan ve ender rastlanan kötü huylu tümörlerden oluşur. Farklı dokulardan kaynaklandıkları halde genellikle kötü huylu yumuşak doku tümörü belirtileri benzerdir.

Nadir görülen ve çoğunlukla geç evrede tanınan tümörler olduğu için tarama programları oldukça faydalı olmaktadır. Özellikle yüksek risk taşıyan genetik sendromları olan ya da radyasyona maruz kalmış kişiler yakından takip edilmelidir. Hastalarda derin yerleşmiş, ağrılı, az hareket eden ve beş cm'den büyük bir kitle ile karşılaşıldığında yumuşak doku sarkomundan kuşkulanmak gerekir. Tanı için bir ortopedik onkoloğun yapacağı dikkatli bir muayene ve görüntüleme yöntemleri yeterli olacaktır.

Kötü Huylu Yumuşak Doku Tümörü belirtileri nelerdir?
Yumuşak doku tümörü tanı nasıl konulur?

Tümörün evrelendirilmesi ve tedavinin planlanması açısından biyopsi büyük bir önem taşır. Biyopsi, doğrudan ya da ultrason ile yapılabildiği gibi bazı zor bölgelerde CT eşliğinde özel biyopsi iğnesi ile örnek alınarak da gerçekleştirilebilir. Kötü huylu yumuşak doku tümörleri görünüm ve vücutta yayılma şekillerine göre dört evrede incelenir. Evre bir ve iki lokaldir. Evre üçte tümör yakın lenf bezlerine, evre dörtte ise vücudun geneline yayılmış demektir. Evrelendirmede Pet-CT çok değerli bir inceleme yöntemidir.

Yumuşak doku tümörü tedavi nasıl yapılır?

Yumuşak doku tümörü sıklıkla kol ve bacaklara yerleştiği için ortopedik onkoloji uzmanının müdahale etmesi beklenir. Ancak baş-boyun, göğüs ve karın-pelvis içinde ve komşu bölgelerde yerleşen tümörlerde; genel cerrahi, plastik cerrahi, göğüs cerrahisi ve damar cerrahisi uzmanlarının ekip çalışmasıyla müdahaleleri gerekir. Tümörlerin büyümesinin durdurulmasında radyoterapinin faydası büyüktür. Yumuşak doku tümörü tedavisinde erken tanı, ekip çalışması ve ortopedik onkolojide deneyimli doktorun tedavinin başarısındaki rolü büyük önem taşımaktadır.
" } ] }